-->

  • Info Khursus

    PESERTA
    Jangkamasa kursus   ialah selama satu (1) hari.
    1. Sekiranya anda berminat untuk mengikuti kelas secara perseorangan, kelas secara ekseklusif   diadakan mengikut waktu dan masa yang sesuai dengan anda setelah mengatur dengan pengurusan kami. 
    2. Masa yang diperlukan untuk satu-satu kelas selama lebih kurang 4 jam
    3. Kelas di daerah  Marang, berdekatan dengan Bandaraya Kuala Terengganu.
    4. Dapat membuat booking awal bagi memastikan waktu yang sesuai dengan anda dapat dipenuhi. 


    KEMUDAHAN DISEDIAKAN
    Makan minum, nota kursus dan bahan-bahan mentah disediakan sepanjang tempoh kursus.
    i. Teknik manual, Semi-automatic dan auto.


    TEMPAHAN : Sila CALL/SMS/WHATAPPS : 013-9389712

    PENGENALAN
    Kursus Asas Teknologi Memproses makanan dilaksanakan  bagi melahirkan usahawan yang menceburkan diri secara serius dalam industri memproses minuman halal .
    Dengan menyertai kursus ini para peserta akan didedahkan kepada proses-proses pengeluaran produk berkenaan yang boleh dihasilkan dari rumah, bengkel  mahupun di kilang yang khusus berasaskan kepada modal yang dimiliki.
    Selaras dengan peruntukan Akta Makanan 1985. peserta akan didedahkan  dengan prosedur yang dipermudahkan bagi  membolehkan mereka untuk terus memajukan perusahaan kearah mencapai mencapai status IKS.
    Dikendalikan oleh tenaga pengajar yang berpengalaman  dan mempunyai maklumat bagi peluang-peluang serta kemudahan daripada Agensi Kerajaan kearah  melahirkan lebih ramai usahawan didalam bidang ini.

    PELAKSANAAN
    Kursus akan dijalankan secara hands-on untuk memastikan peserta mahir dari segi teknikal pengeluaran produk yang bermutu dan komersil .

    Terbuka kepada semua golongan.
    TEMPOH KURSUS BERJADUAL


    KURSUS LUAR JADUAL / PERSEORANGAN

    KANDUNGAN KURSUS :

    A) PENGENALAN
    1. Memahami keperluan memproses makanan mengikut Akta Makanan 1985.
    2. Teknik membuat memproses produk.
    4. Mengenal kondisioner makanan yang dibenarkan.
    5. Mengenal pengawet yang dibenarkan seta kadar yang benarkan oleh undang-undang.
    6. Mengtahui penggunaan pengawet melebihi kadar yang dibenarkan boleh membahayakan pengguna.
    7. Mengenal perisa dan fungsinya.
    8. Mengenal pewarna yang dibenarkan.
    9. Formulasi produk berkenaan.
    10. Mengenal alat-alat timbang sukat.
    11. Cara memulakan perusahaan
    12. Cara membuat produk tahan lama.
    13. Teknik packaging . 
    14. Mengenal pasti keperluan mesin bagi skala industri.
    15. Mengenalpasti mesin alternatif bagi bajet terhad.
    14. Teknik melakukan R&D bagi menghasilkan produk bermutu.

    B) TEKNIK PEMBUNGKUSAN / PEMBOTOLAN

    C) PELEBELAN
    i. Piawaian perlebelan
    ii. Info yang diperlukan pada label
    iii. Prosedure mendapatkan sijil pengesahan Ujian makmal bagi mendapatkan pengesahan makmal kandungan bahan dalam produk yang dihasilkan dan yuran.
    iv) Membuat fakta nutrisi

    D) BAR CODE
    i) Keperluan Bar Code
    ii) Pengenalan Bar Code GS1 Malaysia

    E) TRADE MARK (CAP DAGANG)         
    Setiap cap dagangan yang didaftarkan secara sah akan menyebabkan pemilik cap dagang tersebut memiliki hak ekslusif di atasnya, dalam kelas yang yang membolehkannya memonopoli hak penggunaan cap dagangan tersebut dan membolehkan tindakan undang - undang diambil terhadap pihak yang menyalahgunakan atau melakukan pelanggaran hak ( infringement ). 
    Sijil Cap Dagangan yang dikeluarkan oleh Pejabat Pendaftar Cap Dagangan. boleh dijadikan bukti bagi di mahkamah bagi sebarang prosiding atau tindakan undang - undang, dibawah  Akta Cap Dagangan 1976. Sijil Cap Dagangan adalah bernaung dibawah Perbadanan Harta Intelek Malaysia.   i) Cara mendaftar jenaman produk minuman anda

    F) PENUTUP
    i. Memproses produk makanan merupakan satu bidang keusahawanan yang berdaya maju kerana produk ini mempunyai permintaan yang sentiasa meningkat.
    ii. Industri ini boleh diceburi dengan mudah kerana boleh dimulakan dengan menggunakan teknologi asas yang mudah dan murah dirumah atau bengkel.
    iii. Perpeluang memohon bantuan dan geran yang disediakan oleh agensi-agensi kerajaan untuk meningkatkan usaha anda ketahap IKS.

    TEMPAT : Lot 14915, Taman Mengkuang Indah, Tingkat Bawah Kg Padang Mengkuang, Bukit Payong, 21600 Marang Terengganu.

    G) YURAN KURSUS
    i. Bagi kursus yang dijalankan mengikut jadual yang ditetapkan yuran kursus RM 350.00 seorang. Bagi penyertaan berkumpulan 3 orang atau lebih yuran kursus RM 250.00 seorang.

    ii) Peserta boleh mengikuti kursus secara persendirian pada bila-bila masa dengan yuran penyertaan RM 500.00. Boleh membawa bersama ahli keluarga dan pekerja dengan yuran tambahan RM 150.00 bagi setiap seorang peserta.

    TEMPAHAN : Sila CALL/SMS/WHATAPPS : 013-9389712
  • 1 comment:

    Powered by Blogger.
    EMAIL

    astapbaru@gmail.com
    wmkfood@gmail.com

    TELEPHONE

    019 320 3692

    MOBILE

    013 938 9712